Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 27 februari 2017

Solitaire bijen of metselbijen in uw eigen tuin!

Te nat of te winderig om buiten te werken? Dan kan je binnen een bijenhotel/insectenhotel maken!

Bijen, hommels en solitairbijen zijn belangrijk voor de bestuiving van fruitbomen en fruitstruiken. Vooral vroegbloeiende fruitsoorten zoals de gele kornoelje en de honingbes hebben behoefte aan solitaire/wilde bijen.
Bijen zijn vooral actief als het voldoende warm en droog weer is.
Solitaire bijen zijn veel actiever dan gewone bijen, ook als de weersomstandigheden ongunstig zijn. De (solitaire) metselbijen vliegen al rond de 8-10°C, hommels rond de 10°C en honingbijen vanaf 12°C. De nachten mogen ook niet te koud zijn.
Een goede bestuiving zorgt voor een succesvolle oogst en je kan daar zelf wat aan doen, door een bijenhotel te maken.


Solitaire bijen of metselbijen zijn heel nuttig voor de bestuiving en ze zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Je kan deze insectenhotels ook kant en klaar aankopen, maar door ze zelf te maken heb je er meer plezier van!

HOE EEN BIJENHOTEL MAKEN.
Gebruik een stevige, oude plank van een harde en onbehandelde houtsoort met een doorsnede van ca 3mm, 4mm, 5 mm en 10mm. Ook een boomstam van onbehandeld hout is te gebruiken.
Harde houtsoorten zijn o.a. eik, beuk, valse acacia, appel, peren en kersen.
De aanbevolen boordiepte is 5 cm (of dieper), maar de gaten moeten aan één zijde gesloten blijven. Boor de gaten schuin omhoog, zodat er geen water in de gaten kan lopen.
Vergeet niet om de openingen, die je maakt met een boormachine, nog even na te lopen met een schuurpapiertje of een rondvijltje. Bijen houden (ook) niet van een ruw oppervlak.
Hang die plank bij aan een zonnige, warme muur die naar het zuiden (of oosten) gericht is, zodat er weinig of geen water op die plank valt.
Hang de plank of stam met boorgaten 0,5 tot 1 (2) m boven de grond.

Sommige (solitaire) bijensoorten gebruiken graag stengels die ze zelf kunnen uitknagen: stengels van inheemse vlier, frambozen, pluimhortensia en roomse kervel.
Er zijn in de handel ook "kant-en-klare dakpannen" met boorgaatjes welke je kan plaatsen als nestplaats voor solitairebijen.

LEVENSWIJZE VAN DEZE METSELBIJEN.
Deze metselbijen gebruiken de boorgaten om broedkamertjes in te maken.
In elk gangetje komt er één ei en wat stuifmeel.
Tussen elke broedkamer maken ze een tussenschot. Het uiteinde van de gang wordt ook mooi afgesloten.

VOEDING VOOR SOLITAIRE BIJEN OF METSELBIJEN.
Zorg voor verschillende aantrekkelijke bloeiende planten, zodat de solitairbijen kunnen voedsel verzamelen. Op dit moment staan de gele kornoelje en de blauwe honingbes bijna in bloei.
Drachtplanten of voedselplanten voor solitaire bijen zijn o.a. aardbei, amandel, abrikoos, appel, blauwe bes, braam, bieslook, dovenetel, frambozen, kerspruim, kiwi, kiwibes, lijsterbes, perzik, peren, pruim, sleedoorn, trosbes, zoete kers, zwarte bes, ...
Als nuttige bijenvoedselplanten kan je onder fruitbomen de vaste planten (bodembedekkers) hondsdraf en longkruid (Pulmonaria officinalis) gebruiken.
Vanaf mei kan je eenjarige en meerjarige bijenplanten (zaadmengsels) uitzaaien op lege percelen grond. Voor grote percelen kan je ook (goedkopere) groenbemesters zoals gele mosterd, rode klaver en Phacelia (bijenvriend) uitzaaien.
Aan de oostzijde van een fruitperceel kan je in deze maand een fruithaag (en windschut) van houtige bijenplanten zoals gele kornoelje (Cornus mas), gele alpenbes (Ribes aureum, Ribes odoratum), kiwibessen 'Issai' en bramen planten.

NAZORGEN.
Onderstaande twee foto's zijn genomen bij Jerome (Tuinhier Koekelare)
Plaats de plankjes/boomstammetjes met boorgaten op een droge plaats. Je kan met planken ook een klein huisje maken en dit opvullen met diverse materialen.
Bescherm de nestkasten voor metselbijen met kippengaas tegen roofvogels, spechten en muizen. Kippengaas (volièregaas) met openingen van 12 x 12 mm heeft de voorkeur.
In een groter bijenhotel kan je ook snelbouwstenen, dakpannen en bamboestengels gebruiken. Voorzie bovenaan een goede regenbescherming en voorkom vreterij van knaagdieren.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BLOEI EN BESTUIVING:
Bijenvriendelijke fruit-plantenkalender voor kleine en grote tuinen.
Fruithagen van kleinfruit en fruitbomen.
Woordverklaringen i.v.m. kruisbestuiving voor een goede fruitproductie.
Groente- en Fruit Encyclopedie met talrijke bestuivingstabellen voor fruitbomen. Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder.

Nog meer nuttige weblinks ivm solitaire bijen en bijenhotels:
Brochure "Een Tuin voor Wilde Bijen" (pdf)
Nestplaatsen voor solitaire bijen die in de grond leven (o.a. zandbijen)
http://www.tuinwild.nl/pdf/metselbij.pdf (pdf)
Determinatiekaart voor wilde bijen in de tuin (Nieuwe venster)
Drachtplanten voor wilde en honingbijen: bomen, heesters, eenjarigen, tweejarigen, vasteplanten en knolgewassen..
Boek downloaden "De Nederlandse Bijen" (Theo Peeters, 2012) (pdf)
https://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/leefomgeving/natuur/documents/bijenbrochure_lr.pdf

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: solitairbijen, metselbijen, solitaire bijen, metsel bijen, bijenhotel, insectenhotel, insektenhotel, bijen hotel, insecten hotel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten