Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

dinsdag 10 januari 2017

Herfstframbozen snoeien is eenvoudig!

Foto 01: Aangebonden herfstframbozen voor de snoei. Door in juni alle scheuten verticaal te leiden is de oogst gemakkelijker.

Foto 02: Het is nu ideaal (zacht) weer om frambozen te snoeien!

KENMERKEN VAN HERFSTFRAMBOZEN.
Deze planten dragen vruchten in het najaar (half augustus - oktober) op de in de zomer gegroeide scheuten. (= "Ditjarige hout")

AANBEVOLEN SNOEITIJD VOOR HERFSTFRAMBOZEN.
Herfstframbozen worden in de winter (januari - maart) ofwel na de oogst en bladval (december) gesnoeid.

SNOEITIPS VOOR HERFSTFRAMBOZEN.
Snoei nu (in de winter) alle takken tot tegen de grond weg, zodat er geen takken overblijven.
In de maanden mei en juni kan je de talrijke grondscheuten uitdunnen, zodat je een luchtiger en gezonder gewas bekomt. Streef in de zomer naar een maximum van 6 tot 10 mooie scheuten per lopende meter.

PLANTTIPS.
Scheuten die te ver uit de lijn groeien kan je voorzichtig lossteken, inkorten tot op ca 45 cm en op een andere plaats planten.
Plant frambozen op 30 tot 50 cm van elkaar. Later komt de plantplaats volledig toe te groeien.
Geschikt om te planten in de zon of halfschaduw, maar toch een voorkeur voor een zonnige standplaats.
Geschikt voor alle humusrijke, voedzame gronden die goed doorlatend zijn.
Plant frambozen enkel op grond met een goede grondstructuur. Op grond met een slechte grondstructuur sterven de planten af.
Ook in grote potten, emmers en kuipen kan je herfstframbozen planten. Voorkom wortelrot en zorg voor een goede waterafvoer!
De grond mag droog of matig vochtig zijn.
Bij voorkeur mooi omhoog leiden aan horizontale draden.
Aanbevolen rassen van herfstframbozen zijn o.a. 'Aroma Queen' (rood), 'Autumn Bliss' (rood), 'Fallgold' (geeloranje), 'Héritage' (rood), 'Imara', 'Kwanza', 'Ottawa' (rood), 'Polka' (foto), 'Sungana' en 'Zefa Herbsternte' (rood)

POT- EN EMMERTEELT IN KAS OF SERRE MET HERFSTFRAMBOZEN.
Het eerste jaar kan je de opgepotte planten in openlucht houden en na de oogst in de herfst snoei je de planten volledig terug (= alles tot aan de grond wegsnoeien).
Breng vanaf januari tot maart de tweejarige planten in pot in een vorstvrije of verwarmde kas/serre. Ook een licht verwarmde veranda is bruikbaar als je geen kas/serre hebt.
Sterkgroeiende (jonge) scheuten kan je intoppen zodat ze vertakken en lager blijven. (De oogst is door het intoppen later).
Net zoals bij de meeste fruitsoorten is bestuiving door bijen en/of hommels noodzakelijk om frambozen te bekomen. Frambozenplanten hebben geen kruisbestuiving nodig, zodat het aanplanten van één enkel ras voldoende is.
In een verwarmde kas/serre zijn de eerste herfstframbozen in juni reeds rijp, maar de grootste oogst heb je in augustus en de laatste vruchten pluk je in september.
De totale productie op één teeltseizoen is 0,3 tot 1,2 kg frambozen per plant. Vroeg oppotten (januari en februari) van herfstframbozen geeft een hogere productie dan laat oppotten (april).

Meer lezen over het snoeien van herfstframbozen (Rubus ideaus).
Bekijk ook onze fruitsnoeikalender voor het snoeien van andere fruitsoorten! Snoeikalender per maand voor fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit).

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM FRAMBOZEN:
Herfstframbozen planten in de tuin.
Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina).
Kleinfruitsoorten voor kleine en grote tuinen.
Planten vermeerderen met wortelstekken.
Snoeien en leiden van herfstframbozen (Rubus idaeus).
Tweemaaldragende frambozen snoeien en leiden.
Zomerframbozen na de oogst snoeien.

Een keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

labels: herfstframbozen, herfst frambozen, herfstframbozen snoeien, herfstdragende frambozen snoeien, Rubus idaeus, Polka herfstframbozen, snoeien herfstframbozen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten