Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 15 oktober 2016

Stoofperen/keukenperen/bakperen plukken!

Liggen er vandaag meerdere vruchten onder de perenboom en komen de vruchten gemakkelijk los als je ze omhoog brengt?
Dan is het tijd om uw stoofperen/keukenperen te plukken!
De pluk van peren is door de late bloei in 2016 later dan de vorig jaar.

'Saint Rémy' en 'Gieser Wildeman'

'Saint Mathieu' - stoofpeer/bakpeer


'Winterrietpeer', een roodkokende bakpeer/stoofpeer. (Goed productief en zonder beurtjaren)

Heb je nog andere (onbekende) perenrassen, breng dan een bezoek aan een pomologische tentoonstelling. Zie nieuwsbrief en/of Facebookgroep "Liefhebbers van fruit en fruitteelt"!

Stoofperen, bakperen of keukenperen zijn perenrassen welke bijna niet geschikt zijn als eetpeer. (Hard, steencellen, …). Ze zijn zeer geschikt om te verwerken in de keuken of om lange tijd op een zacht vuur te staan. Enkele rassen van stoofperen: Pyrus communis 'Saint Rémy', 'Gieser Wildeman', 'Perico' (= mutant van 'Gieser Wildeman'), 'Saint Mathieu', 'Winterrietpeer' en 'Zoete Brederode'.
Dragen uw bomen abnormaal weinig vruchten? Mogelijk is er een probleem van bestuiving. De meeste (stoof)perenrassen hebben kruisbestuiving van een ander perenras nodig. Meer lezen over de bestuiving van perenrassen.
Naargelang het perenras (cv), worden stoofperen meestal geplukt tussen begin oktober en einde oktober. Op een zonnige standplaats en op lichte (zand)grond zijn de vruchten vroeger rijp.
Bij te laat plukken zijn er al vele vruchten op de grond gevallen, licht beschadigd en moeilijk bewaarbaar. Dit jaar is de pluk enkele dagen (weken) later dan vorig jaar.
De meeste stoofperen zijn in een frisse plaats eenvoudig te bewaren tot december of april. Vruchten van halfstam en hoogstam bewaren beter dan vruchten van laagstambomen. Iets onrijp geplukte stoofperen bewaren beter dan rijp geplukte vruchten.
'Winterrietpeer' krijgt tijdens het koken/stoven een rode kleur.
Licht beschadigde vruchten kunnen best direct verwerkt worden.
Bewaar de vruchten op een koele plaats (3 tot 8°C.) tot en controleer ze wekelijks op verwondingen en schimmelaantastingen.

Stoofperen mooi rood doen kleuren: http://www.voedwel.nl/weblog/peren/

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERENBOMEN:
Plukdata van zomer-, herfst- en winterperen.
Fruitsoorten die narijpen en iets onrijp mogen geplukt worden: appel, peer, perzik, ....
Bestuivingslijsten en bestuiving van perenbomen.
Onderstamsoorten voor fruitbomen.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Wortelsnoei bij appel- en perenbomen (oktober).
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige snoeiinformatie voor perenbomen.

Heb je een perenboom met abnormaal weinig of zelfs geen vruchten?
Dit kan een gevolg zijn van een beurtjaar, slechte bestuiving, te diep planten of door verkeerde wintersnoei.
Ook een slechte belichting door concurrerende beplanting en te steilgroeiende takken kunnen voor een slechte oogst zorgen.

Bezoek een pomologische tentoonstellingen waar pomologen aanwezig zijn.

Praktische teelttips voor ALLE fruitsoorten kan je ook lezen in de Facebookgroep "Liefhebbers van fruit en fruitteelt"
Volg mee de dagelijkse berichten en tips ivm appels, peren, druiven en andere fruitsoorten op twitter! https://twitter.com/gdekinder

Eén keer per maand praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: keukenpeer, bakpeer, stoofpeer, kookpeer, keukenperen, bakperen, stoofperen, Saint Rémy, Saint Remy, Gieser Wildeman, Saint Mathieu, Zoete Brederode, Brederode, Saint Remy peer, stoofperen plukken, Pyrus communis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten