Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 11 mei 2014

Uitdunnen en aanbinden van jonge druivenscheuten geeft grotere bessen!

Door het zachte winterweer is er een groeivoorsprong bij de druiven in openlucht. Bij de meeste rassen is de scheutlengte 40 tot 60 cm en sommige rassen hebben reeds bloemtrossen.
Foto 01: jonge scheut met twee bloemtrossen
Om de trossen volledig rijp te krijgen is het aangewezen slechts een beperkt aantal trossen te behouden per plant. De eenvoudigste manier om het aantal trossen te beperken is door een aantal scheuten te verwijderen.
Het verwijderen van overtollige scheuten in mei (juni) noemt men ook wel verenkelen.

WANNEER DRUIVENSCHEUTEN VERWIJDEREN?
In mei, zodra de trossen op de jonge scheuten goed zichtbaar is. Bij een scheutlengte van 10-20 cm zijn de (bloem)trossen zichtbaar.
De meeste jaren kan dit werkje begin mei uitgevoerd worden. Door de korte winter (2014) zal het verenkelen dit jaar NU reeds gebeuren.
Probeer dit werk zo vroeg mogelijk uit te voeren, anders wordt het een onoverzichtelijk, langdurig werk.
In de kas/serre moet dit werk in april reeds gebeuren.

WAAROM DRUIVENSCHEUTEN UITDUNNEN?
De overblijvende scheuten krijgen meer licht en groeien gezonder uit. Goed uitgedunde en mooi aangebonden scheuten zijn minder vatbaar voor de valse meeldauwschimmel. (= natweerschimmel).
De toekomstige druiventrossen kunnen beter uitgroeien.
De kleuring en rijping van de trossen zal vroeger gebeuren. Vooral na een late (lange) winter is dit verenkelen belangrijk om de laatrijpende druivenrassen ook nog op tijd te laten rijpen.

TIPS BIJ HET WEGBREKEN VAN OVERTOLLIGE SCHEUTEN.
Indien u in de winter de stevigste zijtwijgen op twee (of drie) knoppen hebt gesnoeid, dan zijn hieruit meerdere scheuten ontstaan. Kies uit die twee (of drie) scheuten degene uit die de mooiste tros heeft en breek de andere weg.
Indien op de twee (of drie) scheuten de trossen even mooi zijn dan breekt u de bovenste weg.
Indien u te ver van de stam zit met de trosdragende scheut, dan kunt u de onderste (zwakgroeiende) scheut ook behouden, maar dan doet u daar de tros weg. Bij de wintersnoei (in januari) kunt u terugsnoeien tot op die lager staande scheut.
Op een volwassen druivelaar (+8 jaar) laat u niet meer dan 30 scheutdragende trossen staan. Op jongere planten laat u tien tot twintig (scheutdragende) trossen staan.

Foto's: 1.Steunen van jonge druivelaar. 2.Draagspoor met twee scheuten. 3.Overtollige scheut verwijderd (Zie rode pijl)
De jonge scheuten van druiven (Vitis vinifera) zijn momenteel 20 tot 60 cm lang en kunnen best aangebonden worden, om te voorkomen dat ze uitbreken.
Vooral bij de Enkele- en dubbele Guotsysteem is regelmatig aanbinden noodzakelijk. Laat voldoende groeiruimte zodat ze later niet kunnen insnoeren.
Probeer wat ruimte te laten tussen de aangebonden scheuten, zodat ze snel opdrogen na regen. De overtollige (zwakkere) scheuten worden best weggebroken. Te laag staande scheuten worden ook weggebroken.
Indien er nog vorstgevaar is, dan kan u dit werk beter nog wat uitstellen.
Van onlangs geplante druiven kan je best slechts één scheut mooi verticaal laten opgroeien. Maak deze regelmatig vast aan een steunstokje en aan de horizontale draden. (Zie foto 1) Twee nabij staande (zwakkere) scheuten worden op twee bladeren ingesnoeid en deze doen de stam sneller stevig (dikker) maken.
Controleer meteen of er geen aantasting is van echte meeldauw Oidium of van de de druivenbladgalmijt of pokkenziekte. Preventieve behandelingen met spuitzwavel of stuifzwavel.
Opgelet! De kasdruif 'Baidor' is erg gevoelig tegenover zwavelhoudende fungiciden. Het gebruik van zwavel moet u vermijden bij dit ras!

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Adressen waar u pitloze druiven kan bekomen (kopen).
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Planten en verzorgen van druiven (Lijst van druivenrassen).
Snoeikalender voor druiven en andere fruitsoorten.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Uitdunnen en aanbinden van jonge druivenscheuten geeft grotere bessen en een betere kleuring.
Wintersnoei van tafel- en wijndruiven.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

Door vanaf het uitlopen van de knoppen regelmatig te behandelen met spuitzwavel wordt uitbreiding van de druivenbladgalmijt voorkomen. Spuitzwavel is een natuurlijk product en is toegelaten in de biologische fruitteelt.
Op de enkele plaatsen lopen de knoppen nu niet uit en mogelijk zijn die druivenplanten/druivelaars afgestorven door de strenge wintervorst van vorig jaar. Vooral pitloze druivenplanten in openlucht, maar ook andere zijn soms vorstgevoelig.
Op zoek naar nog enkele bijzondere druivenplanten voor uw kas/serre of tuin? Op de tuindagen van Beervelde kan u die vandaag nog vinden!
Tuindagen van Beervelde (2de weekend van mei).

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.

Labels: druivenscheuten aanbinden, druivenscheuten uitdunnen, dubbele guyot, eetdruiven, enkele Guyot, Guyot druiven, Guyot systeem, tafeldruiven, vitis vinifera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten