Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 18 mei 2011

Uitdunnen en aanbinden van druivenscheuten.


Foto's: 1.Steunen van jonge druivelaar. 2.Draagspoor met twee scheuten. 3.Overtollige scheut verwijderd (Zie rode pijl)

De jonge scheuten van druiven (Vitis vinifera) zijn momenteel 20 tot 60 cm lang en kunnen best aangebonden worden, om te voorkomen dat ze uitbreken.
Vooral bij de Enkele- en dubbele Guotsysteem is regelmatig aanbinden noodzakelijk. Laat voldoende groeiruimte zodat ze later niet kunnen insnoeren.
Probeer wat ruimte te laten tussen de aangebonden scheuten, zodat ze snel opdrogen na regen. De overtollige (zwakkere) scheuten worden best weggebroken. Te laag staande scheuten worden ook weggebroken.
Indien er nog vorstgevaar is, dan kan u dit werk beter nog wat uitstellen.
Van onlangs geplante druiven kan je best slechts één scheut mooi verticaal laten opgroeien. Maak deze regelmatig vast aan een steunstokje en aan de horizontale draden. (Zie foto 1)

Controleer meteen of er geen aantasting is van echte meeldauw (Oidium) of van de druivenbladgalmijt/viltmijt. Preventieve behandelingen met spuitzwavel of stuifzwavel.
(De kasdruif 'Baidor' is erg gevoelig tegenover zwavelhoudende fungiciden. Het gebruik van zwavel vermijden bij dit ras!)

Op sommige plaatsen bloeien een aantal druivenrassen en in een luchtig gewas is er een betere (wind)bestuiving.
Meer lezen over druiventeelt, druivenrassen, snoei en verzorging.
In openlucht zijn in het voorjaar van 2011 de planten meer ontwikkeld dan in andere jaren. Een aantal onderhoudswerkjes moeten dan vroeger gebeuren.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten