Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 26 februari 2011

Steenfruitbomen met boorgaten in stam en takken?



De ongelijke houtkever (Xyleborus dispar) is polyfaag en kan o.a. pit- en steenfruitbomen aantasten. Bij de Prunus-soorten worden vooral kwetspruimen, abrikozen en kersen aangetast. Daarnaast worden ook tamme kastanje, platanen, Ginkgo, Gleditsia en Magnolia soms aangetast. Ook op de boomkwekerij worden de bomen al aangetast!
Het zijn donkerbruine tot zwarte glanzende kevers. De mannelijke kever is ca 1,5 tot 2 mm, de vrouwelijke kever is 3 tot 3,5 mm lang. De kevers overwinteren in de oude gang in het hout. De boorgaten zijn 2 tot 3 mm groot.
Bij een luchttemperatuur vanaf ca 18°C (april/mei tot juli) zwermen de vrouwelijke kevers uit en boren zich in het hout van de andere bomen. In de boorgangen worden de eitjes afgezet. De larven leven van mycelium van de Ambrosia-schimmel die zich in de boorgangen ontwikkelt. De larven zijn ca 3 mm lang, witachtig en pootloos. In de broedgang gaan ze later verpoppen.

BESTRIJDING:
Een scheikundige bestrijding van de kever is tengevolge van de levenswijze bijna niet mogelijk.

PREVENTIE:
Sterk aangetaste bomen zullen gemarkeerd worden en in de winter gerooid en verbrand worden. De kever overwintert immers in de boorgangen.
Controleer zo spoedig mogelijk al uw bomen en indien u boorgaten ziet, dan kan u best die bomen direct opruimen en verbranden.
Kijk uit bij de aankoop van grote bomen dat er geen aantasting aanwezig is!

De wetenschappelijke naam van de ongelijke houtkever is Xyleborus dispar. In andere talen is dit FR: Xylébore disparate, EN: European shot hole borer, DE: Ungleicher Holzbohrer.
Lees meer over " Ziekten en plagen op fruitbomen en kleinfruit".
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten