Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 23 januari 2011

Winterstekken van kleinfruit en druiven.


Tijdens regenachtig weer kan je binnen in de schuur of kas (serre) van trosbessen en van druiven stekken nemen. Houtachtige (bessen)struiken zijn van december tot februari gemakkelijk vermeerderen door winterstekken of twijgstekken.
Winterstekken of houtstekken is een methode van vermeerderen waarbij houtachtige stekken worden gesneden terwijl ze in rust zijn.

Hebt u meerdere interessante (= ziektetolerante) druivenrassen dan is dat goed om per druivenras stekken te nemen.
Heb je tijdens het snoeien geen tijd om te stekken, verzamel dan per druivenras al het snoeihout, bind het bij elkaar, voorzien van een etiket en kuil het snoeihout/stekhout in de grond in. (Ondereinden van de twijgen ca 30 cm in de grond steken en licht aandrukken).


Gebruik stevige eenjarige twijgen om er gewone stekken, lidstekken, hielstekken en krukstekken uit te knippen.
Het topgedeelte wordt niet gebruikt omdat dit te kruidachtig is. Van lang gegroeide twijgen kunnen meerdere stekken worden geknipt.

Gebruik een scherpe snoeischaar, zodat de snoeiwonden snel genezen. De winterstekken worden tijdelijk ingekuild in openlucht en worden in maart in volle grond uitgeplant.
Meer lezen over het vermeerderen door winterstek van trosbessen en druiven.
Aanbevolen ziektetolerante witte druivenrassen zijn o.a. 'Sophie', 'Evita', 'Franziska', 'Birstaler Muskat' en 'Hecker'.
Aanbevolen ziektetolerante blauwe druivenrassen zijn o.a. 'Ester', 'Muscat Bleu' en het oudere ras 'Boskoops Glory'. ('Boskoops Glory' is redelijk gezond, maar geeft erg kleine bessen)
Aanbevolen ziektetolerante roze/rode druivenrassen zijn o.a. 'Ganita', 'Katharina', 'Lidi' en 'Nelly'.
De aanbevolen ziektetolerante tafeldruiven zijn voor openluchtteelt (= zonder kas/serre), zijn weinig vatbaar voor schimmels en geven redelijk grote bessen.

Zie ook overzicht van tafeldruiven voor openlucht (foto's).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten