Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zondag 5 december 2010

Vijgen stekken in december.


Zelf vijgen (Ficus carica) vermeerderen door stekken kan je nu doen! De vijgenstruik is een fruitgewas dat tamelijk gemakkelijk te stekken is, mits een vorstvrije kas of serre (veranda) te hebben. Stek enkel vijgen die in ons klimaat vruchten geven! Sommige vijgenrassen geven in ons klimaat nooit eetbare vruchten.
Vijgenstruiken kunnen ook vermeerderd worden door een tak in de grond af te leggen en dan aan te aarden.
Steek de stekken rechtstreeks in grote bloempotten. De minimumtemperatuur om te bewortelen is 10-15°C. Na het bewortelen mag de temperatuur wat dalen.
Met de snoeizaag kan je best een grote tak (2 tot 5 meter lang) onderaan wegzagen. Breng die grote tak binnen en laat hem geleidelijk ontdooien. Daarna kan je die grote tak in kleine stukken zagen of knippen. Elke stek is 15 tot 30 cm lang en heeft een stuk meerjarig hout onderaan. Aan dat meerjarig hout staat een stukje (ingekort) eenjarig hout.
Maak geen stekken van hout dat nog bevroren staat, want dergelijke stekken wortelen niet meer.
Gebruik als stekmateriaal meerjarig hout van 2 tot 8 cm dikte en een lengte van 20-30 cm. (Snoeihout is hiervoor bruikbaar).

Vul zwarte plastieken potten met handvochtige stekgrond (of zaaigrond) en plaats hierin 2 of 3 stekken. Druk licht aan dat de stekken vast staan.
Plaats de potten met stekken in een licht verwarmde ruimte (10-15°C.). Zodra de stekken blaadjes vertonen, beschermen tegen uitdrogen door een plastiek zak over de stekken te doen.

Op dezelfde manier als vijgen kan je ook zwarte moerbei (Morus nigra) stekken.
Meer lezen over het vermeerderen (stekken, afleggen) van vijgen (Ficus carica).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten