Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 26 mei 2010

Bladvalziekte voorkomen bij bessen (Ribes-soorten)


Gevoelige kleinfruitsoorten zijn trosbessen (rode, witte en zwarte aalbessen) en kruisbessen of stekelbessen.
Bladval kan verschillende oorzaken hebben: schimmelziekte, spintmijten en een kaliumtekort.

Bladverlies bij trosbessen kan te wijten zijn aan de schimmel Drepanopeziza ribis die bladval veroorzaakt. Vooral bij veel regen en niet tijdig kunnen opdrogen is er meer schade mogelijk. Vanaf juni verschijnen de eerste ziektetekens. Overwintering heeft plaats in de afgevallen bladeren, dus ruim de gevallen bladeren goed op!
Eventueel behandelen met plantenversterkende producten of met schimmelwerende producten.

Bladval kan ook veroorzaakt worden door spintmijten, dit zijn minuscule kleine spinnetjes welke aan de onderzijde van het trosbessenblad zitten. Droog weer zal meestal de uitbreiding van deze parasiet bevorderen.
Tracht je planten af en toe eens goed nat te sproeien, daar houden die 8-potige beestjes niet van.

Indien er een kaliumgebrek is dan zie je eerst bruine bladranden en pas later vallen de bladeren af. Bijmesten met een kaliummeststof geeft hier de oplossing.

Meer lezen over bladvalziekte bij trosbessen en kruisbessen.

Behalve bladval kunnen er soms ook andere aantastingen van parasieten en schimmels voorkomen.
Meer lezen over ziekten en beschadigers bij Ribes-soorten.

Ook op andere tuinplanten of sierplanten kan er bladval optreden. Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten