Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 25 april 2009

Snoeien van perzikbomen en krulziekte


Bloemen van de amandelboom (Prunus dulcis). Te snoeien zoals een perzikboom.

Wegsnoeien van rugtwijgen (Foto van pruimentak)

Aangetaste bladeren door de perzikkrulziekte. Verwijder direct de zieke bladeren!

Het jaarlijks snoeien van perzik- en nectarinebomen is nuttig om de bomen gezond, groeikrachtig en in een mooie vorm te houden. Door perzikbomen te snoeien worden ze verjongd en blijven ze langer leven. Door te snoeien komt er meer licht onderin de boom, zodat daar ook bloemen en vruchten komen. Perziken, nectarines en amandelbomen zijn nauw verwant aan elkaar en worden op dezelfde manier en op dezelfde manier en hetzelfde tijdstip gesnoeid. De beste periode om perziken en ander steenfruit te snoeien is tussen half april en begin (half) september.
Meer lezen over het snoeien van perzikbomen en nectarinebomen.

De hergroei van geplante perzikbomen valt soms tegen en afsterven komt af en toe voor. Jonge pas geplante perzikbomen kunnen ook goed teruggesnoeid worden voor een optimale hergroei te bekomen. Laat bij deze bomen zo weinig mogelijk vruchten staan.
Meer lezen over het planten van perzikbomen.
Lees meer over het snoeitijdstip en de snoei van fruit in de snoeikalender.

Perzikbomen die in maart geen preventieve behandeling kregen, tegen de krulziekteschimmel, vertonen nu dikwijls misvormde bladeren. Verwijder zo vlug mogelijk de aangetaste bladeren van zodra je de eerste symptomen ziet. Bij zware aantastingen kunnen alle bladeren aangetast worden en ontstaat een ernstige groeiverzwakking.
Meer lezen over de krulziekte op perzik- en nectarinebomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten