Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 11 maart 2009

Perzik-krulziekte vraagt extra aandacht!


Er is groot gevaar op krulziekte-infectie (Taphrina deformans) op perzik- en nectarinebomen.
De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor de krulziekte. Werden uw bomen vorig jaar aangetast, dan kan het wenselijk zijn enkele beschermende behandelingen uit te voeren.
Vanaf 8 tot 10°C is er infectiegevaar voor de krulziekteschimmel op uw perzik- en nectarinebomen (= Periode half februari - half/einde maart).
Controleer dagelijks de twijgen van uw perzik- en nectarineboom om te zien of de knoppen groter worden en de bloemkleur zichtbaar wordt.
De schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen, in het vroege voorjaar (februari-maart), worden de ontluikende perzikbladeren geïnfecteerd.
De perzikbladeren zijn later opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt er bladval en stopt de groei. Zwaar aangetaste perzik- en nectarinebomen verzwakken, krijgen gomziekte en kunnen na 3 - 4 jaar afsterven. De oogst van volgend jaar wordt veel kleiner dan normaal.

Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij de bladval én bij zwellende knoppen (midden februari tot half of einde maart) geven meestal een zeer goed resultaat.
Ook plantversterkende middelen (heermoesgier) en goede buurplanten zouden een goed resultaat geven tegen de krulziekte. Het is NU de periode om enkele preventieve behandelingen toe te passen. Vraag in een tuincentrum/ tuinwinkel naar een geschikt schimmelwerend product (fungicide) voor deze behandeling.
De producten die toegestaan zijn om te gebruiken zijn dikwijls verschillend in Nederland t.o.v. België. Daarom worden hier geen productnamen vernoemd.
Zie ook fruitblog van vorige maand over de krulziekte.
Meer lezen over het behandelen van krulziekte op perzik en nectarine.
--
Perzikrassen voor de tuin.
--
Zure kersen en sommige pruimenrassen kunnen aangetast worden door tak- en bloesemsterfte (Monilia laxa). Het kan daarom interessant zijn de vatbare bomen ook mee te behandelen, vanaf de bloemknoppen in ballonstadium zijn.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten