Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 6 maart 2009

Blauwe bessen: rassenkeuze en bestuiving.




Kruisbestuiving of zelfbestuiving bij blauwe bessen? Rassenkeuze?
De vroegste blauwe bessenrassen (Bluetta, Spartan en Patriot) rijpen vanaf begin juli, de laatrijpende rassen (Coville, Elliot) rond midden september. Zelfbestuiving kan, maar kruisbestuiving geeft dikkere en meer bessen.

Vaccinium corymbosum 'Sunshine Blue' is een groenblijvend en laatrijpend ras. Zeer productief zijn Spartan, Bluecrop en Elliot. De dikste blauwbessen hebben Nui, Puru en Bonus.

De meeste blauwe bessenrassen kunnen na zelfbestuiving vruchten geven. Er zijn enkele rassen welke beslist kruisbestuiving met andere rassen nodig hebben. Het zijn o.a. 'Coville' en 'Spartan'.
Bij alle blauwe bessenrassen geeft een goede kruisbestuiving dikkere en meer vruchten.

De maand maart is ideaal om blauwe bessenstruiken aan te planten.
Meer lezen over de verschillende blauwe bessenrassen.

Adressen waar u plantgoed van blauwbessen en/of andere fruitsoorten kan bekomen.

1 opmerking:

  1. Wat betreft de rassenkeuze: kies vooral voor ziekteresistente en sterke rassen: Bluetta, Spartan en Coville horen daar zeker niet bij! Het ras Nui is alleen geschikt voor de teelt in kassen. De groeikracht buiten is niet voldoende om zonder extra steun de struik van de grond te krijgen. het Australische ras Brigitta Blue vereist ook kruisbestuiving. Hier kan het beste een Bluecrop langs geplant worden. Elliott rijpt tegenwoordig al vanaf half augustus.

    BeantwoordenVerwijderen