Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 23 februari 2009

Krulziekte-infectie op perzik- en nectarinebomen!




De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor de krulziekte (Taphrina deformans).

Vanaf 8-10°C is er infectiegevaar voor de krulziekteschimmel op uw perzik- en nectarinebomen (= Periode half februari - eind februari). De krulziekteschimmel wordt dan opnieuw actief. Preventieve behandelingen zijn NU nodig!

Hang buiten een minimum- en maximumthermometer en controleer dagelijks de temperatuur. Ook kan je de twijgen van uw perzik- en nectarineboom controleren of de knoppen groter worden en de bloemkleur zichtbaar wordt.

Deze schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen, in het vroege voorjaar (februari), worden de ontluikende perzikbladeren geïnfecteerd.
De perzikbladeren zijn later opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt er bladval en stopt de groei. Zwaar aangetaste perzik- en nectarinebomen verzwakken, krijgen gomziekte en kunnen na 3 - 4 jaar afsterven. Ook amandelbomen kunnen soms aangetast worden.

In het algemeen zijn de oranjevlezige perzikrassen meer vatbaar voor deze schimmel. De witvlezige en roodvlezige perzikrassen worden meestal minder aangetast en bij aantasting herstellen ze zich sneller.

Ook in ons klimaat (Vlaanderen en Nederland) is perzikteelt en het plukken van perziken mogelijk! Kies wel een zonnige, warme standplaats uit.
Meer lezen over minder vatbare perzikrassen en het planten ervan.

Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij de bladval én bij zwellende knoppen (midden/eind februari) geven meestal een goed resultaat. Ook plantversterkende middelen (heermoesgier) en goede buurplanten zouden een goed resultaat geven tegen de krulziekte.

Het is NU de periode om enkele preventieve behandelingen toe te passen. Vraag in een goed tuincentrum/ tuinwinkel naar de meest geschikte schimmelwerende producten (fungiciden) voor deze behandeling.
De producten die toegestaan zijn om te gebruiken zijn dikwijls verschillend in Nederland t.o.v. België. Daarom worden hier geen productnamen vernoemd.
Meer lezen over het behandelen van krulziekte op perzik en nectarine.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten